Grip op de toekomst: drie oefeningen voor helderheid in tijden van drukte
Herken je dat? Dat je soms zo druk bent met je dagelijkse werkzaamheden dat je geen tijd hebt om echt vooruit te kijken. Je moet continu problemen oplossen. Daardoor heb je geen ruimte om over de toekomst van je team of organisatie na te denken.
Toch zijn er een aantal technieken die, juist in tijden van drukte en chaos, de blik kunnen verbreden. Ze helpen je om samen met jouw team naar de toekomst te kunnen én durven kijken. Door hier tijd voor te maken, creëer je focus en helderheid waarna je vervolgens weer met sprongen vooruit gaat! We hebben een paar van onze favorieten voor je op een rijtje gezet.
1. Maak een visueel overzicht van je huidige situatie en je toekomst
De grote winst van deze oefening is dat je visueel denken gebruikt om je hoofd leger te maken, om vervolgens de kunnen reflecteren. Door visueel te werken houd je namelijk makkelijk de aandacht vast. Gebruik Post-its om een overzicht te maken van bijvoorbeeld trends, ontwikkelingen, doelstellingen, ambities en verplichtingen binnen jullie organisatie. Dit helpt om de gehele context te overzien.
Kijk vervolgens naar alle Post-its die zijn opgeplakt. Valt het misschien dan toch mee? Of raak je overdonderd en staan er eigenlijk te veel pannen op het vuur? Vaak merken we dat zodra we visueel aan de slag gaan met ‘chaos’, dat we veel sneller tot een overzicht komen. Een mooi vervolg van deze techniek is om aan de slag te gaan met prioriteiten stellen. Zo zet je een eerste stap naar de toekomst en naar het omzetten in acties. Je zult merken dat je, door een stap terug te zetten en even te vertragen, met meer rust naar je eigen toekomst kunt kijken.
2. Ontwerp zelf je eigen ergste concurrent
Heb je zelf wel een beeld van wat er op je af komt, maar mis je een gevoel van urgentie bij jezelf of anderen? Dan kan een negatieve brainstorm deuren voor je openen. De “Nightmare Competitor” is een methodiek waarbij je brainstormt over een fictieve concurrent die alles net iets beter, slimmer, leuker en goedkoper doet. Wist je dat onze hersenen gemakkelijker problemen kunnen verzinnen dan oplossingen? De inzichten die je op deze manier krijgt kun je ombuigen naar acties en ideeën die je zelf in je organisatie op kan pakken!
3.Gebruik scenario planning om je toekomst voorstelbaar te maken
Komt er veel op je (organisatie) af, maar vind je het lastig om grip te krijgen op alle onzekerheid? De kunst is dan om niet weg te duiken van de onzekerheid, maar gezamenlijk een beeld van de toekomst en alle mogelijkheden te vormen. En dat helpt om heldere keuzes te maken.
Stel je voor, je hebt een groot tekenblad. Teken twee lijnen die elkaar kruisen in het midden. Dit zijn je assen. Op elke as zet je twee uitersten. Bijvoorbeeld: aan de ene kant ‘veel regels’, aan de andere kant ‘weinig regels’. Verticaal kun je iets anders kiezen, zoals ‘lage inkomensgelijkheid’ en ‘hoge inkomensgelijkheid’. Nu heb je vier vakken, elk met een eigen combinatie.
In elk vak teken of schrijf je wat er kan gebeuren als die combinatie echt wordt. Wat betekent het voor je organisatie? Hoe zou je reageren? Verschillende afdelingen kunnen zich voorbereiden op de mogelijke scenario’s.
Het mooie is dat iedereen in je team mee kan doen. Zo krijg je veel ideeën en inzichten. Maar, let op: scenarioplanning kost tijd. Je moet goed nadenken en soms veel informatie verzamelen. En de factoren die mogelijk invloed hebben op de scenario’s kunnen snel veranderen, dus je plannen moeten ook regelmatig bijgewerkt worden.
Trek een half uur of een uur van je tijd uit om met deze technieken aan de gang te gaan. Je zult zien dat je vervolgens meer rust hebt en weer helder ziet wat echt belangrijk is om op te pakken. En vergeet vooral niet om af en toe te gaan wandelen of een potje te tafeltennissen met collega’s. Hoewel dit misschien voelt als onproductief, gaat je brein ondertussen aan de slag met het oplossen van uitdagingen. Hierna zit je weer met nieuwe ideeën en oplossingen aan je bureau!
Wil je meer weten over de inzet van visual thinking voor jouw organisatie?
Nanne denkt graag met je mee, stuur haar een berichtje.
Neem contact opVisual Strategist