Onderwijsministers tekenen de toekomst van onderwijs

Schreef dit artikel
Foto van onderwijsminister in de zaal

“Teken een klaslokaal in veertig seconden!” Onderwijsministers uit de hele wereld zaten samen in een conferentiezaal tijdens het Education World Forum in Londen.

Waarom de ministers een klaslokaal laten tekenen?
Om ze zo te laten ervaren wat de kracht van tekenen in het onderwijs kan zijn.

Maar hoe kwamen we hier?

Onze organisatie werkt voornamelijk met volwassenen, in projecten en workshops. We geven cursussen om de kracht van het tekenen met zoveel mogelijk mensen te delen. Maar de grootste uitdaging om volwassenen te leren tekenen, is niet het tekenen zelf. Bij tekenen draait alles om het maken van aanpassingen om een idee te verbeteren. Toch willen volwassenen niet graag fouten maken en moet alles direct perfect zijn… Hoe komt het dat we als we groot zijn geen fouten meer durven maken?

 

 

Het is ons aangeleerd om geen fouten te maken.

Volgens Pekka Peura, een leraar uit Finland, heeft dit te maken met de manier waarop we ons onderwijs hebben vormgegeven. Je haalt cijfers als je geen fouten maakt en vice versa. Pekka’s visie (en die van vele andere docenten waarmee we hebben gesproken) is om van onderwijs een veilige plek te maken om te experimenteren en fouten te maken. Met een leerkracht die een ondersteunende omgeving creëert waarin kinderen nadenken over de fouten die ze hebben gemaakt. Om te leren leren en te blijven ontwikkelen.

Nadat we ons hadden verdiept in wat tekenen zou kunnen betekenen in een onderwijsvisie als deze, hebben we besloten een inspirerende lezing te delen. Niet alleen omdat we geloven dat tekenen ongelooflijk betekenisvol kan zijn om de gedachten (van kinderen) uit te drukken, maar ook omdat tekenen een intercultureel wereldwijd fenomeen is. Kinderen tekenen veel en dat wordt meestal goed ontvangen na hun tiende schrijf-, lees- of wiskundeles. Wij geloven echter dat tekenen in heel veel verschillende contexten een krachtig hulpmiddel is, maar toch blijft het vaak steken in de kunst.

We willen tekenen terugbrengen naar de klas.

Niet alleen als vak, maar als hulpmiddel. Een hulpmiddel om te onderwijzen, na te denken, te presenteren en te onthouden. En het goede nieuws is dat je er alleen maar een pen en een stuk papier voor nodig hebt!

En dus gingen we naar school. We kregen van Bastiaan Schippers op de Internationale School in Den Haag een klas met 9- en 10-jarige leerlingen om een paar sessies mee te doen. Als leraar gebruikte hij de onderstaande tekening om de basisprincipes van democratie uit te leggen en een korte klassikale discussie te leiden, voortbouwend op aanwezige kennis.

 

Na afloop werd de klas gevraagd om met tekenen na te denken over democratie en hoe ze situaties tegenkomen waarin ze zouden kunnen terugvallen op de aspecten ervan. Stap voor stap. Eerst dachten ze na over alle benodigde onderdelen die deel uitmaken van het democratieproces, zoals een groep, een besluit en stemming.

Vervolgens koppelden ze deze aspecten aan elkaar om na te denken over complexe problemen zoals: ‘Wat als je altijd in de minderheid zou zijn?’. Eerst deden ze dat individueel, daarna hun gedachten met elkaar delend, voortbouwend op een denkproces met de groep.”Misschien moeten we opkomen voor een minderheidsgroep en voor hun plannen stemmen?” De leerlingen presenteerden hun ideeën aan de hand van tekeningen, zoals deze:

Terug naar het Education World Forum.

En toen werden we uitgenodigd voor de EWF in Londen. Tijdens deze driedaagse conferentie hebben we lezingen gevisualiseerd, maar ook onze eigen visie gegeven op de rol van tekenen in het onderwijs. Tijdens onze 12 minuten-durende presentatie in TED-talk-stijl hadden we ook een gast uitgenodigd, Zainab. We hadden haar eerder ontmoet tijdens een cursus op de Heathland School in Hounslow, Londen. Deze jonge vrouw legde ons uit dat ze politica wilde worden en dat ze graag tekende om haar ideeën uit te leggen.

Dus besloten we haar carrière een vliegende start te geven en haar haar denkbeeldige toekomstige klaslokaal te laten tekenen. En ze hield een daverende speech! Als gebruiker van het onderwijssysteem en – hopelijk – als toekomstig politica.

Veel dank aan Gavin Dykes en zijn team op het Education World Forum. Ze zorgden voor een goede start van onze missie: tekenen weer integraal onderdeel van het onderwijs maken!

Als jij ook gelooft in de kracht van tekenen en onze missie deelt, neem dan contact met ons op. Misschien kunnen we samen een visuele brainstorm doen. Of kunnen we onze inspirerende lezing geven aan een nieuwe zaal vol enthousiaste mensen!

In gesprek over de kracht van tekenen?

Laten we praten!

Neem contact op
Bob van Putten
Managing Partner
Kennis

Bekijk meer inzichten en tips

Ontdek waarom visualisatie en co-creatie zo effectief zijn en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.