Gesprekskaarten voor hulpverleners van de Gemeente Rotterdam
De vraag
Wijkteammedewerkers in Rotterdam komen in aanraking met allerlei ingewikkelde problematiek. Absolute zorgvuldigheid is daarbij essentieel, helemaal bij gevoelige onderwerpen als huiselijk en seksueel geweld. Maar hoe voer je gesprekken met iemand de taal niet goed genoeg beheerst of cognitief niet sterk genoeg is? Bij sommige doelgroepen is een verbale intake niet toereikend en is er een speciale benadering nodig.
Cocky Ruitenberg, expert huiselijk geweld bij de Gemeente Rotterdam, klopte bij Flatland aan met een hele duidelijk vraag: kunnen jullie een kaartenset ontwerpen? Want als iemand kan wijzen of knikken, ben je al een eind.
Hoe zag het proces eruit?
De oplossing: herkenning in een tekening
De gemeente wilde de gesprekskaarten ontwikkelen voor hulpverleners, omdat er soms cliënten zijn die niet goed kunnen aangeven of en welke vorm van mishandeling er bij hun thuis plaatsvindt. Dat speelt bij hele jonge kinderen, of mensen met een licht verstandelijke of verbale beperking. Bij deze verdrietige situaties is het essentieel dat je als hulpverlener zorgvuldig handelt en absoluut zeker weet wat er aan de hand is.
Een hulpverlener kan bij de vraag: “Is het wel eens voorgekomen dat …. ?”, deze kaarten neerleggen. De bedoeling van de gesprekskaarten is om heel duidelijk – en soms best expliciet – te zijn. Het is namelijk belangrijk dat iemand zijn eigen specifieke situatie kan herkennen in een tekening. Want als je al je hele leven in zo’n situatie leeft, en dat het enige is wat je kent, weet je niet altijd wat normaal is.
Moeilijke onderwerpen bespreekbaar
Het is soms makkelijker om naar een afbeelding te wijzen dan om een gewelddadige gebeurtenis onder woorden te brengen. De kaarten kunnen hierbij helpen. Oorspronkelijk werden de kaarten ontwikkeld als ondersteuning bij het bespreken van huiselijk geweld met mensen met een beperking, want werken met beeldmateriaal heeft bij die groep een grote meerwaarde. Maar de kaarten kunnen ook ingezet worden bij mensen die het lastig vinden om zaken te verwoorden, of bij anderstaligen.
De gesprekskaarten zijn 57 afbeeldingen van vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit komt voor in alle lagen van de bevolking en in alle culturen. Daarom is gekozen om dieren af te beelden zodat er geen verwijzingen zijn naar stand, rang en/of cultuur. Het gaat bij de kaarten vooral om de handeling die wordt afgebeeld.
''De creativiteit, intelligentie, professionaliteit en het geduld van Flatland is super om mee te werken. Zij maken alles wat ik kan bedenken, beter.''
Helder en duidelijk, maar niet té specifiek
Zo’n kaartenset is niet nieuw: er bestaan al kaarten met mensfiguren. Maar een afbeelding van mensen is veel explicieter en kan daarom verkeerd worden begrepen. Iemand herkent bijvoorbeeld zijn eigen situatie niet, bijvoorbeeld omdat de afgebeelde persoon er heel anders uitziet dan thuis. Om die reden wilden we gender, lengte- en huidskleur vermijden, maar tegelijkertijd wel overduidelijk zijn over de situaties en handelingen. Het gaat er immers om om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken.
In drie sessies hebben we in co-creatie de kaarten ontwikkeld. Tijdens de eerste sessie hebben we de opdracht uitgekristalliseerd, maakten we het eerste concept en kwamen we op het idee van de dieren. We hebben alle situaties geschetst en categorieën gemaakt in fysiek, seksueel en emotioneel geweld. De tweede en derde sessie waren voor uitwerking en validatie. En om de kaarten voor iedereen beschikbaar te maken, zijn ze online te vinden en voor eigen gebruik te downloaden.
Het resultaat
Het resultaat: een aanzet voor langere samenwerking
Deze kaartenset is onderdeel van een bredere samenwerking tussen Flatland en Gemeente Rotterdam rondom hulpverlening. Dit project werd vervolgd met meer projecten: we worden vaak betrokken bij professionaliseringstrajecten van wijkteams. Zo ontwikkelden we samen een visueel handboek over huiselijk geweld. De inhoud van dit handboek ondersteunen we met animaties om complexere thema’s uit te leggen, denk aan onderwerpen als systeemtheoretisch werken, overdrachtsrollen en veilige relaties.
Naast concrete tools hielpen we de wijkteams van Rotterdam ook met het scherp krijgen van hun werkwijze. De gesprekskaarten wijken daarmee af van onze andere dienstverlening, want dit is een heel tastbaar middel voor hulpverleners om in de praktijk te gebruiken. En misschien juist daarom een éxtra waardevol Flatland-project.
Tekenen voor maatschappelijke impact
isual consultant Vera is trots op het project: “Ook al was het soms confronterend om in deze materie te duiken, we hebben iets heel tastbaars gemaakt wat écht iets kan bijdragen aan iemands leven. Dat ik mijn tekenskills kan toepassen in zo’n waardevol doel, maakt dit een droomopdracht.”
Kunnen we je helpen met een visuele tool voor jullie vraagstuk?
Neem contact op met Vera, zij vertelt je er graag over.
Neem contact opVisual Designer